2009. december 15., kedd

Mediterrán fürdőszoba: mediterrán csempe, padlólap és kiegészítők


A mediterrán stílusú otthon/ház/lakás manapság az egyik legdivatosabb stílus, hiszen olyan hangulatos: sugárzik belőle a mediterrán életérzés, a nyugalom, a kényelem és emellett rendkívül otthonos hatást is kölcsönöz.

Az új építésű házak (sőt, a társasházi lakások) nagy része ma már eleve mediterrán stílusban készül. De ahhoz, hogy ugyanezt a hangulatot megfelelően átörökítsük a fürdőszobánkba is, akkor bizony néhány nagyon fontos dologra, és nagyon fontos apróságra oda kell figyelni.

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy eldöntsd, konkrétan mit értesz a mediterrán alatt, mi az, amit látni szeretnél a fürdőszobába belépve?


A kérdés nem véletlen, hiszen a mediterrán nagyon sokféle lehet:
• klasszikus olasz mediterrán?
• Toscana –i rusztikus pompa?
• a lángoló spanyol?
• netán hagyományos Andalúz?
• dél-franciás, rusztikus?
• Provance –i ihletésű?
• vagy a kék-fehér alapokon nyugvó görög?

Bármit is választasz a fentiek közül, biztos lehetsz benne, hogy az alábbiakat figyelembe véve, meg fogod tudni alkotni álmaid „tökéletes” mediterrán fürdőszobáját!

Íme, 5 db tipp, amit követve biztosan meg fogod oldani ezt a „fogós”
kérdést:


I.) A legfontosabb: ütött-kopott (rusztikus), matt csempe
A fürdőszoba alapjai nyilván a csempénél kezdődnek. Ez a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod, nagyon fontos a jó csempe választás. A mediterrán tipikusan az a stílus, ahol a helytelen választással nagyon mellé lehet lőni. A mediterrán fürdőszoba alapjai a mediterrán, rusztikus, matt csempék. A burkolás alapeszközei lehetnek: kerámiacsempék, terrakotta, természetes kő és a nagy trükk: a mozaik.

Miről ismerhető fel a mediterrán hatás? Hogyan keresd az ebbe a kategóriába tartozó csempéket? Nézd meg a felületeket: akár toszkán, akár provance –i a csempe, a színei alapvetően, kopott/fakó árnyalatúak, a lapok felülete ütött-kopottnak tűnik, az éleik és a szélek pedig nem egyenesek, kézi munkás hatásúnak, réginek, rusztikusnak tűnnek.

Ez érvényes a csempére és a padlólapra is.


II.) A csempe színvilága
A bevezetőben meghatározott mediterrán „al-stílusok” mindegyike egy-egy igen határozott színvilágot is jelent. Elsőként vegyük hát sorra a felsorolt mediterrán vidékek meghatározó színeit, színkombinációit. Ha kitaláltad, hogy mely mediterrán „al-stílusban” szeretnéd berendezni a fürdőszobádat, akkor ez lesz az egyik leghasznosabb útmutatód :)

a.) A klasszikus olasz mediterrán
A klasszikus olasz mediterrán fakó bézs, tompa vörös és narancs árnyalatokban úszik.

b.) A Toscana –i rusztikus pompa?
A toszkán színvilágot a nagyon vörös és tompa narancs jellemzi leginkább, bézs és barna árnyalatokkal. Külön kiemelném, hogy a toszkán stílus talán a „legbrutálisabban” rusztikus. Az igazán toszkán hatás megteremtéséhez nagyon fontos a kiegészítők alkalmazása: rusztikus fa bútorok, tükör-keret, antikolt kiegészítők (törölközőtartó, stb.), kovácsoltvas elemek, stb.

c.) A vörös spanyol?
A vörös spanyol sárgás-vöröses alapokon nyugszik, vöröses-barnás mozaikos kiegészítőkkel. Nagyon élénk, erős, „matador” hatást lehet kihozni ezekből az elemekből. Igazi lángoló spanyol.

d.) A hagyományos Andalúz
Az andalúz stílust nagyjából a „lángoló” spanyol színei határozzák meg, de a kiegészítő / díszítő elemek a tipikus andalúz eredetű, úgynevezett „azulejo” –val valósulnak meg. Ez adja meg a végső lökést. (Bővebben az azulejo –ról, itt.)

e.) A dél-franciás, rusztikus
Marseille és környéke, meg valamivel még délebbre. Itt a levendulás-lilás színek uralkodnak, de természetesen ezek is tompa, fakó árnyalatokban, szintén ütött-kopott felülettel és érdes, szabálytalan élekkel.

f.) A provance –i ihletésű
A toszkán utáni legkedveltebb stílus. Gyakran összekeverik az e.) pontban meghatározott dél-franciával, holott a provance –i színvilág alapja nem a levendula, hanem a sárgás-zöldes, ezt fűszerezik némi kékkel, esetleg levendulával. Bár maga a levendula szín inkább a kiegészítőkön köszön vissza, vagy az a legjobb, ha valódi (esetleg szárított) levendula csokrokkal dobjuk fel a provance –i ihletésű fürdőszobánkat. Ha a csempe levendula színű, az bizony nem Provance lesz…

g.) A kék-fehér alapokon nyugvó görög
Ezen nincs mit bemutatni. Tompa fehér alapok, kék színnel variálva. Igazi „Szantorini hangulat”…


De mi a közös?
Legyen szó bármelyikről a fenti mediterrán stílusok közül, néhány dolog közös: nagyon fontos, hogy mindig fakó, mosott hatású színárnyalatra van szükség. Az élénk színeket nyugodtan elfelejtheted. Szintén fontos, hogy ezeknek a csempéknek és padlólapoknak a felülete szinte minden esetben „sérültnek” látszik, mert ezt a hatást szerették volna elérni. Tehát a felület ütött/kopott, az élek szabálytalanok, sokszor a kézimunkát idézik. Emellett a kiegészítő színként és anyagként használható természetes kövek bézses színvilága, vagy a márvány-jellegű rózsaszínes árnyalatok is passzolnak szinte mindegyik stílushoz.

Amit nem szabad:
• fényes felület
• tiszta, élénk színek
• szabályos, egyenletes csempe



III.) Díszítő elemek a csempék között
Avagy: listello, inserto, tozzetto és társaik… A lényeg általában az apró részletekben rejlik. Ezek az apró (na, jó néha nem annyira apró) díszítő elemek – amellett, hogy ezek a legdrágább darabok – adják meg a falak végső hangulatát. A csempe kombinálása a megfelelő díszcsíkokkal, vagy „faliképekkel” határozza meg az összképet.

De vajon ki kicsoda egy mediterrán fürdőszobában?

Listello: magyarul díszcsík. Egy-egy csempe családon belül általában legalább 2-3 méretben készülő elem. Szépek és drágák.

Inserto: bár „beszúrást” jelent szó szerint, magyarul talán falikép a helyes megnevezés. Az inserto általában a csempe család alap csempéjéhez passzoló, de attól eltérő mintájú csempe. Gyakran konkrét képek (virágok, természeti elemek), néha csak színárnyalatbeli eltérésekre apelláló kiegészítők, melyeknek egyetlen célja az ugyanolyan csempék közé beillesztve megtörni az „unalmat”, az egyhangúságot.

Tozzetto: nevének eredete egy Róma környékén tradicionálisnak mondható mandulás aprósüteményre vezethető vissza – állítólag. Olasz-magyar szótárakban a tozzetto szó mellett ez áll: kisméretű (zománc) csempe. A lényeg, hogy ez általában egy kisebb, négyzet alakú (esetenként mintás) csempe, amit a normál csempék sarkaihoz lehet beilleszteni, szintén a monotonitás megtörésére.

Fontos, hogy a dísztő elemeket nem szabad túlzásba vinni! Nem csak azért mert marha drágák, hanem azért mert a túldíszítettség nagyon elronthatja az összhatást. Szerintem vagy az egyiket, vagy a másikat elég használni. Na, jó, maximum kettő kombinálása még beleférhet.


IV.) Mediterrán fürdőszoba bútor
Nem titok, a mediterrán bútorok legfőbb jellemzője ugyancsak a rusztikus, kézimunka-hatás. A mediterrán fürdőszoba bútorok általában „súlyos” valódi fa alapú bútorok, fém kilincsekkel, fém kiegészítőkkel. barna, vagy sötétbarna szín, esetleg üvegezett ajtók, de az üveg sem sima hétköznapi, hanem színes, vastag, esetleg ólomkeretes.

Az igazán mediterrán fürdőszoba bútorra ráépíthető a mosdó! Szerencsésebb esetben már együtt is árulják őket a szalonban (így legalább nem neked kell összevadászni a megfelelő elemeket).



De van egy másik – tipikus mediterrán – megoldás, ha nem találsz megfelelő mediterrán bútort: építtess mosdópultot!
Nem viccből mondom: a mediterrán fürdőszoba egyik jellegzetessége (különösen az olaszoknál), hogy a mosdót, egy épített, csempézett pultra építik rá, süllyesztik bele. Innen már csak egy lépés, hogy ezt a pultot úgy készítteted el, hogy az elülső részére egy kétszárnyú ajtót készíttethess. Ezzel nem csak megspórolod a fürdőszoba bútor árát (már ha ez egyáltalán szempont), hanem egy valódi, hamisítatlan mediterrán elemet csempészel be a fürdőszobába. Aztán ott van még egy fontos elem, ami összhangba hozható ezzel az épített mosdó pulttal: a mediterrán fürdőszobák egyik legfőbb jellemzője a falra épített tükör! A kiválasztott csempéhez tartozó listello -ból körülrakatod a tükör helyét, aztán egy üvegessel sima tükröt vágatunk bele (minél nagyobb, annál látványosabb). Fontos! A sorrend nem mindegy! Amikor a burkoló rakja a csempét, pontosan ki fogja tudni számolni, illetve a csempék alapján látja, hogy hogyan és mekkora tükör helyezhető el a falunkon anélkül, hogy a csempék összhatása csorbulna. Ezért kell utólag vágatni bele a tükröt, főleg, hogy a tükröt akkora méretűre és formájúra vágja nekünk az üveges, amilyet és amekkorát kérünk tőle.


V.) Mediterrán fürdőszobába mediterrán kiegészítőket
Ha megkérdeznélek, hogy szerinted mik a legjellemzőbb mediterrán anyagok, mit válaszolnál? Vörös kő? Égetett kerámia? Rusztikus, kézműves fa? Valódi terméskövek? És még mi?

Naná, hogy a kovácsolt (antikolt) vas! És valóban! Az egyik legfontosabb alapanyag a kiegészítők esetében biztosan a kovácsoltvas. Túlzásba vinni nem szabad, de egy igazi mediterrán fürdőszoba nem létezhet kovácsoltvas nélkül. Akkor mi legyen kovácsoltvas a fürdőszobában? Néhány apróságot javaslok, amit egy nagyobb, komolyabb darabbal kiegészítve tökéletes hatás érhető el és barátaitok/vendégeitek elájulnak a fürdőszobátokba lépve… A törölközőtartó biztos, hogy ilyen legyen. Akár a mosdó melletti kéztörlő tartója, akár a nagy fürdés után használatos törölközők tartója (esetleg mindkettő), legyen kovácsoltvas, vagy antikolt vas alapú. A nagyobb darab pedig a világítás. Egy gyönyörű kovácsolt (antikolt) vas alapú, esetleg láncos, mediterrán jellegű csillár felteszi az I –re a pontot :)

Mire érdemes még odafigyelni, Ha nem is használsz hagyományos szappant, rettentő jól mutat egy mediterrán fürdőszobában a fa alapú szappantartóra helyezett hagyományos szappan. Minél natúrabb kinézetű annál jobban illik majd az összképbe.
Ha van annyi szabad helyed a fürdőszobában, akkor az egyik sarokba érdemes betenni valami rusztikusabb jellegű széket, aminek a háttámlájára mondjuk, rádobsz egy törölközőt.

Nagyon fontos kiegészítő: gyertya, gyertya, gyertya! A rusztikus, fém, vagy kerámia alapú gyertyatartókra elhelyezett kisebb-nagyobb gyertyák nagyon sokat dobnak a végső képen. Ha sarokkádad van, akkor a sarkot javaslom, itt talán halmozhatod is a gyertyákat, 4-5-6 darabot tehetsz sűrűn egymás mellé. Ja, és néha gyújtsd is meg őket! Nem csak azért, mert az igazi mediterrán emberek nem dísznek használják a gyertyát, hanem valódi célja is van, azaz világítanak vele. Magadat is kényeztetheted vele, az esti fürdőnél, hogy csak egy nehéz nap utáni gyertyafényes forró fürdőt említsek…


Ötleteket, javaslatokat és véleményeket várunk a kommentekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése