2009. december 24., csütörtök

A fürdőszoba penészesedésének megelőzése

A penészgombák kedvező körülmények esetén elszaporodnak, és ezt a szerves összetevők teszik lehetővé. Nagyon sok építőanyag szerves alapanyagot is tartalmaz, amit a gombák nagyon kedvelnek, főleg a fürdőszobákba érzik jól magukat, ahol vizes, párás környezet veszi őket körül, ami viszont allergiát vagy esetleg asztmát is okozhat.



Ennek elkerülése érdekében szárazon kell tartani a fürdőhelyiséget, illetve fürdés után célszerű szellőztetni, mert a légmozgás felgyorsítja a párolgást.

A penészesedés végleges megakadályozásához, oldószermentes-gátló tömítőanyag szükséges!

A választásnál célszerű az ecetsavas szilikon alapú tömítőanyagokat megvásárolni. Az építőanyag piacon ezeket a termékeket sokféle színben lehet már kapni, illetve léteznek színtelen és festhető változatban is.
A jó tömítőanyag beltéri és kültéri tágulási hézagok tömítésére egyaránt alkalmas, hiszen a penészesedés előfordul kültéri úszómedencék környékén is. A lakásban gyakran előforduló felületek, mint például az üveg, kerámia vagy eloxált alumínium, ezekhez célszerű olyan anyagot választani, ami ezek felületén jól megtapad.

Létezik még olyan penészesedés-gátló tömítőanyag, amely még a betonra, fára, fémre, festett felületekre, műanyagra, gumira és számos más anyagra is tapad, ha előtte azonos márkájú alapozót használunk.

A korszerű rendszerek anyagai szagtalanok, oldószert vagy más káros anyagot nem tartalmaznak és ellenállóak a lúgokkal, vegyszerekkel, UV sugárzással, öregedéssel szemben.

A nedves környezetben gyártott fugázók előnye, hogy szilárdulások során, molekuláris szinten hozzákötnek a cementhez, és így egy erős baktériumellenes tulajdonságokkal bíró beton jön létre. Ez után mindegy, hogy milyen időközönként tisztítjuk a fugázott felületet az antibakteriális védőanyag nem fog kioldódni, mert teljesen beépül a fugázó anyagba.

Semelyik gyártó nem ad 100%-os garanciát arra, hogy a penészálló termék felületén soha nem indul meg baktériumnövekedés, mert sok idő eltelte után egyetlen anyag sem képes teljes mértékben megőrizni ilyen jellegű védettséget.

Ezeknél az anyagoknál a megfelelő karbantartásra és tisztításra szükség van, mert a mikrobák a felületen megtapadó vagy lerakodott egyéb anyagokon – szappanhab, kosz vagy elhalt bőrsejtek is növekedésnek indulhatnak.

A penészesedés-gátlóval ellátott anyagok csökkenthetik a penészgombák és baktériumok megtelepedését illetve elszaporodását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése