2009. december 15., kedd

Csempék, csempék a csodaszépek

Nem győzöm hangsúlyozni és kiemelni, hogy minden stílusos fürdőszoba megteremtésének alapja a megfelelő csempe kiválasztása.
Legyen szó minimál fürdőszobáról, mediterránról (erről korábbi bejegyzésünket lásd itt), vagy art deco -ról, a csempe az ami alapjaiban meghatározza az élményt, amit a fürdőszobába lépve tapasztalunk.

Ezért arra gondoltam, hogy érdemes lehet néhány stílust taglalni, és a stílusokat egy-egy jól sikerült, a stílusra jellemző csempe családdal illusztrálni. Mivel elég bő témakörről beszélhetünk, egy bejegyzésbe nem fér bele, így egy pár részes mini-sorozat lesz ez, de remélem hasznos kis anyagnak bizonyul majd. Menjünk hát végig a stílusokon:

A - mint ART DECO.
Igen, fürdőszobában is létezik az Art Deco, ami az art décoratif francia kifejezés rövidítése, az 1920-as, 30-as évek építészeti és iparművészeti irányzata. Az art deco csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján.


Legfőbb jellemzői:
  • funkcionalitás
  • hűvös elegancia
  • egyszerű vonalvezetés
  • értékes anyagok
  • élénk színek
  • gazdag díszítés

Letisztult formai elemei miatt még ma is rendkívül népszerű, pl. számos modern szálloda, étterem berendezése sorolható ebbe a kategóriába. Nézzük meg, milyen lehetőségek vannak a fürdőszoba Art Deco hangulatának megalapozásához.

Csempék terén széles a választék (nagyításhoz kattints a képre!):










Ha megnézed a fenti képeket, a csempék mellett olyan alapvető stíluselemeket is megfigyelhetsz, amelyek önmagukban is definiálják a stílus elemeit. Egyszerű alapvonalak, de gazdag díszítettség. A formás fekete bőr karosszék például mindkét képen visszaköszön... Az első képen a Sanchis spanyol csempegyártó Diplomatic fantázianevű csempecsaládja látható. Nézd meg az egyszerű letisztul vonalakat és a gyönyörű színeket. Ha felnagyítod a képet, egész kivehetően látszik a központi hatást kifejtő mályva színű csempék aprólékos, gazdag mintázata is. A második kép pedig mindent magán visel, ami az Art Deco -t jellemezheti - különös tekintettel a hűvösen elegáns, fekete ruhás hölgyre :) Ezen a képen az Opoczno Valentina csempecsalád fekete lapjai láthatók, klasszikus arany színekkel díszítve (az asztal, a tükör, és a fürdőkád lábak is arany színben pompáznak).

De menjünk tovább (nagyításhoz kattints a képekre!):











Mint az ezen a 3 képen látszik, a csempék mintázata egyszerűen gyönyörű, aprólékos, klasszikus példája a gazdag díszítettségnek. Ugyanakkor nézd meg a kiegészítőket: az első (felső) nagyobb képen az Edilcoughi Melange csempe családja található, a csempéhez illesztett szaniter és a pult egyszerűsége, funkcionalitása ellensúlyozza a burkolat díszeit.

A gazdag díszítettség és a funkcionális kiegészítők együttesen adják meg azt a hűvös eleganciát, ami az Art Deco -t jellemzi. Hasonló a helyzet a középső képpel is, ahol az élénk színű, gazdag motívumokkal díszitett Ape Royal csempe család látható, ami a spanyol APE Ceramica terméke. A harmadik képen pedig az Aranda Opera csempe családja látható, ugyancsak gazdagon díszített kerámialapokat láthatunk, egyszerű, klasszikus vonalvezetésű fürdőkáddal, és gazdagon díszített fürdőszoba tükörrel.

Azt gondolom a képek kellőképpen körülírják a stílust, ez alapján el tudsz indulni, ha Art Deco fürdőszobát tervezel otthonra :)

A cikksorozat következő részeiben kitárgyaljuk a modern csempéket, a mozaik csempéket és a hagyományos csempestílust is.

Addig is ajánlom figyelmedbe ezt a csempékre specializált weblapot, amit nemrég találtam a neten. Itt stílus szerint is kereshetsz a csempék között, sőt: a csempék képei mellett megtalálhatod, hogy milyen egyéb színekben kapható még az adott csempecsalád - így szín alapján is megtalálhatod a Neked tetsző csempét: vscsempe.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése