2009. december 24., csütörtök

Kényelem a fürdőszobában...

Manapság a fürdőszobákba beépített szép és tetszetős szerelvényekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Egyre jobban elterjednek a formatervezett szaniterek, csaptelepek, bútorok és a készen, félkészen beépíthető komplett szerelvények...

A fürdőszoba tervezésénél figyelembe kell venni a szaniterek méretét, hogy kényelmesen tudjuk, majd ezt a helységet használni. A WC-nek és a bidének a szélessége általában hasonló, de a mélységük sok esetben eltér.



A szaniterek előtt legalább fél méter hely szükséges és körülöttük 70 cm-re van szükség.
A fürdőkád és a zuhanyzó méretei nagyon változatosak. Nagy kínálat van a kádak terén, a mini ülőkádakon keresztül az általános standard kádakon át a hidromasszázs kádakig mindent meglehet találni. A sarokkádakban is széles választékkal találkozhatunk, így könnyen igazíthatjuk megjelenésüket a korábban már kiválasztott csempe stílusához, színvilágához.

Zuhanyozók, zuhanykabinok lehetnek négyzetes, vagy köríves alakúak melyeknek sugara akár eltérő is lehet.
A kád előtt, hogy kényelmesen tudjunk mozogni kb. fél méter helyre van szükségünk. A mosdók méretei is igen változatosak. Kényelmes használatukhoz kb. 50-70 cm helyre van szükség körülöttük, hogy a könyökünket semmibe se vágjuk be.

A helyiség átalakításánál néha meg kell a vezetékhálózatot is probléma mentesen változtatni. Erre a szerelőelem kínál lehetőséget a szakembereknek, a szerelőelem rendszer hagyományos téglafal esetén falsík alá- vagy elé szereléssel alkalmazható. Gipszkartonos burkolás esetén hagyományos fal elé, vagy könnyűszerkezetes válaszfalra is rá lehet építeni. Lábtámaszai jelentősen megkönnyítik a beépítést. A lábtámaszok lehetővé teszik a magasság beállítását.

A statikai biztonságot a nagy teherbírású önhordó elemek adják. A mélységében állítható építőkészlettel az elemeket tömör falhoz is igen egyszerűen lehet rögzíteni. Ezek az építőelemek poliészter bevonatuknak köszönhetően közvetlenül burkolhatók, megkönnyítve ezzel is a szerelési munkát. A WC- elemek víztakarékos rejtett öblítőtartállyal rendelkeznek, és kiegészíthetők olyan szagelszívóval is, amely az öblítő csövön keresztül közvetlenül a WC- csészéből szívja el a kellemetlen szagot.

A falsík előtti szerelésnek az előnyei, hogy nagyon esztétikus, mert minden felesleges szerelvény láthatatlan kívülről csak a formatervezett elemek látszanak. Könnyű a takarítás, a WC-tartály tisztítása, pl. szükségtelenné válik. A szerelvények elrejtése miatt csendesebb a működésük, és segítik a víztakarékosságot is.

A kompletten kapható, beépíthető fürdőkád szerelvények a vonzó megjelenés mellett szintén a kényelmünket szolgálják. A lefolyórendszer csövei és idomai minden szennyvízlefolyó rendszerhez csatlakoztathatók. A szifonok csatlakozása egyszerű. Van helytakarékos kivitel arra az esetre, ha más szifonnak nem lenne elegendő hely. Anyaguk forróvíz-álló.

Mielőtt belekezdenénk egy nagy átalakításba, érdemes elővenni a mérőszalagot, mérni, rajzolni és számolni. Sok felesleges problémától, értelmetlen kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

1 megjegyzés: